Polievky  

Hovädzia polievka

Do studenej nádoby dáme okorenené hovädzie mäso. Nádobu zakryjeme a na silnejšom plameni dusíme asi 10-15 minút. Keď ručička dôjde do polovice zeleného poľa, plameň stíšime a približne ďalších 10 minút dusíme. Vypneme a necháme nádobu zakrytú. Po 10 minútach nádobu otvoríme a mäso obrátime. Pridáme zeleninu a na miernom ohni v zelenom poli dusíme ešte 15 minút. Potom všetko zalejeme vodou a necháme zovrieť. Nakoniec polievku dochutíme.

Zeleninová polievka

Rôznu zeleninu, ako je mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľa nakrájame na jemné rezance. Nahrejeme nádobu a zeleninu na sucho rýchlo opečieme, okoreníme, zalejeme vodou, zakryjeme a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme trošku oleja alebo masla. Podľa potreby dochutíme.

Boršč

Nádobu nahrejeme na správnu teplotu. Do nahriatej nádoby vložíme bravčové mäso a zakryjeme. Počkáme 3 minúty. Mäso pekne pustí šťavu. Nádobu odkryjeme a postupne pridávame nakrájané zemiaky, nasekanú sladkú  kapustu, papriku, cibuľu, mrkvu, cviklu, paradajku a všetko zakryjeme. Dusíme na strednom plameni, čiže v zelenom poli. Doba dusenia je asi 20 minút. Nádobu odkryjeme, pridáme sterilizovanú fazuľu, petržlenovú vňať a horúcim bujónom zalejeme. Pretlačíme cesnak a premiešame. Nastavíme väčší plameň a počkáme kým nezovrie. Stíšime, pridáme ešte trochu vegety a 10 minút varíme na stíšenom ohni. Boršč máme hotový. Na tanieri ozdobíme kyslou smotanou.

Fazuľová
Do väčšej nádoby dáme variť vopred deň namočenú fazuľu s vodou. Ja osobne varím v tej istej vode, v ktorej bola namočená. Najprv varíme na silnejšom plameni a asi po 5 minútach plameň stíšime. Varíme v zelenom poli asi 20 minút. Vypneme a čakáme asi 10 minút. Fazuľa nám postupne dochádza. Pridáme zeleninu, zemiaky, cibuľu a pretlačený cesnak. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Vypneme a počkáme 10 minút. Nakoniec do polievky pridáme trochu oleja, poprášime mletou paprikou, okoreníme, pripadne trochu osolíme.